Minőségbiztosítási rendszer
A Szőcs Egészségügyi Szolgáltató Kft, a törvényi szabályzásnak megfelelően infekciókontroll tevékenységet folytat. Az infekciókontroll fogalmával szorosan összefügg a betegközpontúság. Dr. Barcs István, a Semmelweis Egyetem ETK Epidemiológiai Tanszékének vezetője, fogalmazta meg a következőket az infekciókontrollal kapcsolatban: „Manapság egyenlőségjelet tesznek az infekciókontroll és a kórházhigiéné közé, holott az előbbi sokkal több, mint a tisztaság vagy a sterilitás. Annak érdekében, hogy megelőzzük egy kórházi járvány kitörését, nemcsak a higiénikus környezetről kell gondoskodnunk, hanem egyesesetekben ismernünk kell az adott páciens kórelőzményét, aktuális státuszát és terápiáját.
Az alapellátóknak is fel kell ismerniük az alapvető nosocomiális infekciókat (NI), azok rizikóját, vagy a hajlamosító tényezőket.” A Szőcs Egészségügyi Kft. Az egészségügyi szolgáltató a 20/2009. (VI. 18.) EüM rendeletben meghatározott személyi és tárgyi feltételek biztosításával - az ellátás szintjének megfelelő - infekciókontroll tevékenységet folytat. A 20/2009. (VI. 18.) EüM rendelet 1. Melléklete szerint a szervezett formájú otthonápolás keretében történő infekciókontroll évenkénti vizsgálatának dokumentálását az INF/LAP protokollja foglalja magába.
INF/C 1/6 A Szőcs Egészségügyi Szolgáltató Kft. az infekciókontroll tevékenységet az Országos Epidemiológiai Központ (a továbbiakban: OEK) által kiadott, a 14. § (1) bekezdés e) pontja szerinti módszertani levelek és az egészségügyi miniszter által kiadott szakmai irányelvek figyelembevételével folytatja.
Irányadó a szolgáltatások nyújtása során „Az országos tisztiorvos módszertani levele, az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések megelőzésének és felügyeletének megerősítésére intézményi és egyéni kockázatértékelésen keresztül” (Budapest, 2015) (1-18 oldal). Mely a FER/P protokoll része. Az infekciókontroll részét képezi a P/G/TA Takarítás protokollja, a P/G/EV Egyéni védőeszközök használatának protokollja, a P/G/CS Csíramentesítés protokollja, a P/A/F Fertőző beteg ellátásának protokollja és a Beteg biztonság, protokollja, P/G/BI. 20/2009. (VI. 18.) EüM rendelet az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések megelőzéséről, e tevékenységek szakmai minimumfeltételeiről és felügyeletéről Az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 247. § (2) bekezdés df) és ga) alpontjában foglalt felhatalmazás alapján, az egészségügyi miniszter feladat- és hatásköréről szóló 161/2006. (VII. 28.) Korm. rendelet 1. § a) pontjában meghatározott feladatkörben eljárva az alábbiakat rendelem el: Értelmezések, fogalommeghatározások a) egészségügyi ellátással összefüggő fertőzés: a betegnél, az egészségügyi dolgozónál, valamint az egészségügyi ellátással kapcsolatba kerülő más személynél (például önkéntes segítő, látogató) az egészségügyi ellátás során kialakult fertőzés b) infekciókontroll: az egészségügyi ellátással összefüggő fertőző betegségek kialakulásában szerepet játszó tényezők ismeretén, elemzésén alapuló fertőzések megelőzésére irányuló intervenciós tevékeny. c) surveillance: olyan folyamatosan működő információs rendszer, amely standardizált definíciók és módszertan alapján validált kritériumok szerinti adatgyűjtést, elemzést, értelmezést, visszacsatolást és intervenciót tesz lehetővé e) nosocomialis (kórházi) fertőzés: azon egészségügyi ellátással összefüggő fertőzés, melyet a beteg, az egészségügyi dolgozó, valamint az egészségügyi ellátással kapcsolatba kerülő más személy a fekvőbeteg-szakellátás során szerez és amely az intézményi felvételkor lappangó formában sem volt jelen
f) nosocomiális surveillance: a nosocomiális fertőzések megjelenésére, gyakoriságára és részletes vizsgálatára irányuló, illetve a fertőzések kialakulásának kockázati tényezőire vonatkozó surveillance i) antimikrobiális szerek felhasználásának és hasznosításának surveillance-e: az egészségügyi intézmény által felhasznált antimikróbás szerek fogyasztására és megfelelő felhasználására irányuló célzott surveillance i) antimikrobiális szerek felhasználásának és hasznosításának surveillance-e: az egészségügyi intézmény által felhasznált antimikróbás szerek fogyasztására és megfelelő felhasználására irányuló célzott surveillance; l) izoláció: a fertőzés terjedését megakadályozó eljárások, illetve szabályok összessége; m) fertőtlenítés: a fertőzés terjedését megakadályozó azon eljárás, mely során a környezetbe (felületek, eszközök, tárgyak, kéz, bőr stb.) kikerült, fertőzések kialakulásában szerepet játszó kórokozók számának csökkentése (szanációja) vagy kiirtása történik különböző módszerekkel (fizikai, kémiai) n) steril anyag-eszköz ellátás: az egészségügyi szolgáltatás nyújtása során sterilen alkalmazandó orvostechnikai eszközök biztosításának rendszere, beleértve a vonatkozó honosított harmonizált szabványok és irányelvek alapján, a felhasználás helyén végzett sterilanyag/eszköz előállítást is o) járványügyi intézkedés: az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések átvitelének, szóródásának (járvány, járványveszély) megakadályozását célzó kötelezés p) környezeti infekciókontroll: az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések megelőzése az egészségügyiben
Megelőző tevékenységek végzése Surveillance - egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések surveillance-a, -antimikrobiális szerek felhasználásának és hasznosításának surveillance-a; -az egészségügyi ellátás folyamatainak - fertőzés kialakulása szempontjából történő - elemzése, a kockázati tényezők meghatározása, a kockázatok minimalizálására irányuló helyi szabályozás kialakítása, bevezetése, valamint a végrehajtás ellenőrzése; Megelőzés -a meghatározott tevékenységek adatainak elemzése alapján helyi fertőzés-megelőzési stratégiák kidolgozása, a megvalósítás monitorozása és felügyelete, -a megelőző óvintézkedések és az izoláció szabályainak kidolgozása, a megvalósítás monitorozása és felügyelete,
-környezeti infekciókontroll, - a fertőtlenítés folyamatainak szabályozása, a megvalósítás monitorozása és felügyelete, - a steril anyag-eszköz ellátás módjának, folyamatainak szabályozása, a végrehajtás felügyelete, Munkavállalók védelme -az egészségügyi dolgozók fertőzéseinek megelőzésére irányuló tevékenységek szabályozása, a végrehajtás ellenőrzése; 4. Munkavállalók képzése -az egészségügyi dolgozók infekciókontroll tevékenységekkel kapcsolatos tervszerű képzése, továbbképzése INF/C 4/6 Ellenőrzések ideje -az előírt infekciókontroll tevékenységek végrehajtását a Szőcs Egészségügyi Szolgáltató Kft. évente legalább egy alkalommal megvizsgálja és azt dokumentálja.
NOSOCOMIALIS KÓROKOZÓK LEGGYAKORIBB KÓRHÁZI KÓROKOZÓK KÓROKOZÓK RESERVOIRJAI Pseudomonasaeruginosa, Pseudomonasspp desztillált víz, csapvíz, párásítóvize, fertőtlenítőszerek, dializáló folyadék, oldatok, mosófolyadékok Acinetobacterspp Szennyezett orvosi műszer (lélegeztető, párásító, inhalátor), helyiség párásítókörnyezeti felszínek Enterobacter, E coli, Klebsiellaspp. Párásító, intravénás folyadékok, Vér-gáz analizátor, légúti szívók S. marcescens Ivóvíz, antiszeptikus oldatok (pl., benzalkoniumchloride,chlorhexidine), fertőtlenítőoldatok (pl. quaternerammónium v., glutáraldehid) Ralstoniapickettii Fentanyloldat, Chlorhexidine, desztillált víz, párásító, légzés th.készülék
Burkholderiacepacia Desztillált víz, fertőtlenítőszerek, egyéb oldatok, dializálóberendezés, párásító Stenotrophomonasmaltophlia Desztillált víz, szennyezett fertőtlenítőszerek, egyéb oldatok dializáló berendezés párásító, vízvezeték Forrás: www.infekciokontroll.hu/publikaciok A Szőcs Egészségügyi Szolgáltató Kft, minden Munkavállaló részére megismerteti a protokollban meghatározott infekciókontroll követelményeket. Az egészségügyi tevékenységet végző valamennyi Munkatársnak kötelező megismerni és alkalmazni a protokollokat. Munkatársainknak kötelező évente egyszer a munkavédelmi oktatáson való részvétel. Az oktatásokon való jelenlétet a jelenléti ív aláírásával kell igazolni. A betegellátás fontos minőségi indikátora a nosocomiális infekciók (NI) száma, amelyet hatékony infekciókontroll (IC) stratégiával lehet befolyásolni. Az higiénés minimumfeltételek biztosítása nélkül nem működhet egészségügyi tevékenység. A menedzsmentek felelőssége, hogy a takarítás és fertőtlenítés eszközeiben ne legyen hiány.